zomer

Plantsoennieuws

Noorderplantsoen bij mooi weer steeds drukker

P1050525 600 x 450Het zal de meesten niet ontgaan zijn, dat het 's zomers in het Noorderplantsoen een drukte van belang is. Dat is niet altijd zo gweest. Het is een trend, die zich ook in andere steden voordoet. En naar verwachting zal de druk(te) verder toenemen en zich verspreiden naar andere parken in de stad. Hier het artikel erover in het DvhN van vandaag (woensdag 8 augustus).  

Zondag 12 augustus weer excursie in Noorderplantsoen

IMG 7331Zondag 12 augustus is er weer een excursie in het Noorderplantsoen onder begeleiding van Janny Giezen (natuurgids). We starten half 11 bij Paviljoen ‘Zondag’ en om 12.00 uur drinken we nog een kopje thee/koffie in het Paviljoen (op eigen kosten). We bezoeken deze keer tevens een hofje in de Grote Rozenstraat, dat verder altijd afgesloten is.

Tekst en foto: Janny Giezen

Nieuwe beluchters houden waterkwaliteit vijvers op peil

Waterschap Noorderzijlvest en gemeente hebben afgelopen woensdag de eerste beluchter voor de stadsvijvers in gebruik genomen. Het apparaat houdt de waterkwaliteit in de stadsvijvers op peil en voorkomt zo vissterfte. De beluchter is een apparaat dat water met weinig zuurstof aantrekt en mengt met zuurstof uit de lucht. Die extra zuurstof is goed voor de vissen en ander waterleven in de vijver. Ook groeien er dan minder snel algen in het water, wat de kans op blauwalg vermindert.
Lees meer

Bron: Stadsnieuws d.d. 18-7-18

Excursie Noorderplantsoen

IMG 6763Zondag 15 juli verzorgt Janny Giezen (gediplomeerd natuurgids IVN)  weer een excursie in het Noorderplantsoen. Deze keer worden er ook 2 hofjes bezocht. Aan de Noorderbinnensingel heb je het Remonstrantse  Gasthuis en aan de Nieuwe Boteringestraat het Doopsgezinde Gasthuis. We zullen dan grotendeels aandacht besteden aan flora en fauna.

We vertrekken 10.30 uur vanaf Paviljoen Zondag. Tegen 12.00 uur zijn we dan weer terug bij het Paviljoen en kunnen we nog even napraten onder het genot van een kopje koffie of thee (op eigen kosten). Aan de excursie zijn geen kosten verbonden.

6, 7 en 8 juli De Culinaire Verleiding

culiHet Noorderplantsoen staat op 6, 7 en 8 juli helemaal vol met foodtrucks en eetkraampjes tijdens De Culinaire Verleiding. Van foodtrucks  en eetstands tot Surinaamse roti en Hollandse runderstoofpot; van biologisch tot lekker ongezond. Een culinaire happening voor foodliefhebbers, fijnproevers en kookgekken! Lees meer.

Noorderplantsoen in vier seizoenen gefotografeerd

nextdoorOp donderdag 28 juni aanstaande is er weer een Buurtschool. Deze keer is het thema: ‘Noorderplantsoen in vier seizoenen gefotografeerd’. De Buurtschool wordt u aangeboden door GoeieBuurt. Deze bijzondere fotoreportage is gemaakt door Janny Giezen, een bewoonster van de Noorderplantsoenbuurt met een passie voor de natuur, het vastleggen ervan en vervolgens het vertellen erover. Kom dus aanstaande donderdag om 19:00 uur naar de BuurtSchool. De toegang is gratis en er is koffie en thee.

Lees meer...

Supermarkten rond Noorderplantsoen delen picknickkleedjes uit

O.a. de Coop-supermarkt aan de Kerklaan deelt vanaf vandaag plastic picknickkleedjes uit aan klanten die in het Noorderplantsoen iets gaan eten en drinken. De winkeliers nemen daarmee verantwoordelijkheid om het plantsoen netjes te houden. Op vrijdag 18 mei overhandigde ondernemer Paul Papo van supermarkt Jumbo namens alle ondernemers het eerste picknickkleedje aan wethouder Joost van Keulen. De winkeliers sluiten hiermee aan op de werkwijze van de gemeente om op mooie dagen picknickkleedjes van afbreekbaar plastic uit te delen aan bezoekers van het plantsoen. Met deze kleedjes is het voor bezoekers gemakkelijker om na een gezellige middag of avond alle afval in één keer in een van de 65 afvalbakken in het plantsoen weg te gooien. 

picknick Bericht: Stadsnieuw Oude Wijken d.d. 18-5-2018

Nijlganzen ringen

Zondagmiddag werd door Henri Zomer en Klaas van Dijk de 8 kuikens van de Nijlgans geringd aan de Grachtstraat. Het lukte om er 5 te vangen. Door deze ringen kunnen de ganzen gevolgd worden. Henri is gediplomeerd om te ringen. Klaas kun je vaak dagelijks vinden op zijn route langs de Nijlganzen. Zo blijkt bijv. dat de dochters van het paar in de Speelvijver van verschillende jaren in het Plantsoen blijven. Er komen dan van buiten af mannetjes die met hen een paar gaan vormen.ringen 1 600 x 600

Bericht en foto's: Janny Giezen

Natuurexcursies Noorderplantsoen met Janny Giezen (IVN)

Binnenkort verzorgt Janny Giezen (IVN) weer een aantal excursies in het Noorderplantsoen met af en toe een uitstapje. 

Vrijdag 11 mei, aanvang 10.30 uur

Vrijdag 1 juni met een uitstapje naar de Hortustuin, aanvang 10.30 uur                                                  

Zondag 24 juni met een uitstapje naar de geheime tuin van het Pieternella Gasthuis, aanvang 10.30

Start steeds bij Paviljoen ‘Zondag’. Na afloop om 12.00 uur drinken we nog gezamenlijk een kopje thee of koffie op eigen kosten. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik HIER voor het affiche

Exoten in en nabij Noorderplantsoen

Buurtbewoner Harrie van Veen spotte een tijdje terug een dwergpapegaai in zijn tuin en een paar dagen geleden twee waterschildpadden  in de gracht nabij café De Bres. 

IMG 2494      IMG 3999 600 x 450

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt