zomer

Groenste Buurt

Op zaterdagmorgen 14 april was er weer een groene huizenroute. Het is de bedoeling van het Groenste Buurt-team om in ieder geval twee keer per jaar, in de herfst en het vroege voorjaar, wanneer de verwarming nog snort, zo’n route te organiseren. We merken dat er vooral behoefte is om de werking en het geluid van warmtepompen te ervaren, omdat de regering, evenals de Groenste Buurt, hier zo  op in zet en er wat negatieve geluiden over warmtepompen klinken. gh route 600 x 450

Er waren 4 verschillende merken warmtepomp te zien, waarvan 1 ook te horen, toen de verwarming even op 25 graden was gezet. De tocht begon aan de Akkerstraat, waar zonnepanelen en een hybride warmtepomp met een grote buitenunit te zien waren. Vanaf het dak zag je dat er nog heel veel plaats voor zonnepanelen is in onze buurt.

In het Kerstnummer de buurtkrant van vorig jaar is een uitgebreide beschrijving te lezen van de verschillende maatregelen om energie en vooral gas te besparen op de route. Ruwweg is nu dezelfde route gevolgd.

Nieuw was een PowerPointpresentatie bij Harry van Ommen, waar nog eens het streven van de Groenste Buurt uitgelegd werd en de mogelijkheden om richting energieneutraliteit te werken werden getoond. Suze van Leeuwen vertoonde twee filmpjes die in het kader van Green Deal, Smart Energy City’s werden gemaakt. Op de website zijn de links te vinden.

Een paar voorzichtige aanbevelingen: in een goed geïsoleerd huis kunnen infraroodpanelen als verwarming een oplossing zijn (maandbedrag gasloos huis met 2,3 kWp zonnepanelen, zuinige stoker, overdag thuis, in Kalverstraat kwam op 40 euro). In een minder goed geïsoleerd huis met een niet te hoog, stevig plafond, zou je kunnen overwegen het gasverbruik te verlagen door infrarood op de plaatsen waar je veel zit als bijverwarming te gebruiken en in huis bijvoorbeeld een basistemperatuur van 15 graden met de conventionele CV aan te houden. Scheelt in ieder geval geluidsoverlast, als de buitenunit van een warmtepomp moeilijk te plaatsen is. Let bij plaatsing hiervan goed op: plaats hem niet tegen een schoorsteen (die als klankkast kan fungeren) en zorg dat het geluid zo min mogelijk weerkaatst wordt. Groningen Woont Slim kan een plaatsingsscan uitvoeren. Dat is bij het laatste adres gedaan. Daar is een Daikin/Intergas warmtepomp geplaatst, waar de buren geen overlast van ervaren.

Let op de aankondiging op de website voor de volgende groene huizenroute in het najaar!

Suze van Leeuwen

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt