zomer

Groenste Buurt

Jap. 1

Het is voorjaar en de jonge scheuten van de Japanse Duizendknoop op het spoortalud schieten met de dag verder de lucht in. De gemeente ziet de noodzaak van radicale bestrijding niet en heeft de bestrijding van de exoten ondergebracht bij het reguliere onderhoud. Geen proeflocaties voor bestrijdingsmethoden dus. Naar aanleiding van het artikel in de vorige buurtkrant heeft zich één lezer gemeld met verschillende locaties. Hopelijk gaat de gemeente de ernst van de problemen inzien.

Als je de uitzending van Focus van 19 april op NPO 2 gezien hebt over exotische woekeraars en de versnelde opname hoe de top van een Japanse Duizendknoop zich door het asfalt boort, slaat de schrik je om het hart. Het enige positieve aan het gewas is dat je de jonge scheuten kun eten als een soort rabarber. Een afdoende bestrijdingsmethode is nog steeds niet gevonden. Een artikel in het Dagblad van het Noorden van 3 mei: “Japanse plaag in Westerwolde” onderstreept dit gegeven nog eens.

Hoe gaat het verder op de spoordijk? Zorgen de wortels er op den duur voor dat de rails omhoog worden gedrukt? De “bestrijdingsmethode” van ProRail blijft bij het herhaaldelijk maaien, voor meer is geen budget. Door deze methode neemt de kans op versleping toe. Intussen heeft de Japanse Duizendknoop meters meer terrein veroverd, vergeleken bij vorig jaar. De bewoners van de Kalverstraat blijven bellen en mailen…….

Suze van Leeuwen

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt