zomer

Groenste Buurt

Waterstof Coalitie wil grotere rol voor waterstof in klimaatakkoord

De Waterstof Coalitie, bestaande uit 23 organisaties, roept de regering op om groene waterstof te stimuleren binnen de energietransitie. waterstofWaterstof moet een prominente rol gaan spelen binnen het energie- en klimaatakkoord. De samenwerking is een initiatief van Greenpeace Nederland en wordt gesteund door een groeiende groep organisaties, waaronder Enexis Groep, Alliander, Tennet, TU Delft, GasUnie en Natuur en Milieufederaties. Doel van de samenwerking is om de overheid te overtuigen van de belangrijke rol die groene waterstof kan spelen binnen de energietransitie en het behalen van de Parijse klimaatdoelstellingen. Lees meer over de rol van waterstof. 

Bron: ZEP-update d.d. 29-6-18

Pop-up store in de Noorderplantsoenbuurt

IMG 1535 450 x 600

Groningen Woont SLIM heeft in de Noorderplantsoenbuurt al meerdere woningen verduurzaamd, 12 in totaal. Om bewoners die ook hun huis duurzaam en toekomstbestendig willen maken de kans te geven een kijkje te nemen in één van deze woningen, zijn wij op zaterdag 14 juli bij de Tuinbouwstraat 18 aanwezig met een pop-up store.

Bent u ook van plan om ook uw huis te verduurzamen? En wilt u weten hoe dit in zijn werk gaat, wat de mogelijkheden zijn en hoe dat er uit ziet in een soortgelijk huis? Dan is dit uw kans! Neem een kijkje in de woning, stel al je vragen aan onze adviseur en praat met de bewoners over hoe zij het verduurzamen hebben ervaren.

Locatie / details
Op zaterdag 14 juli van 13:00 tot 16:00 aan de Tuinbouwstraat 18. Aanmelden kan via: www.groningenwoontslim.nl/tuinbouwstraat

Groningen woont SLIM is de winkel voor duurzaam wonen. Wij helpen bewoners op een laagdrempelige manier bij het verduurzamen van hun woning.

Bron: persbericht Groningen Woont SLIM

 

Eigenaren zonnepanelen vieren eerste jubileum Zonnepark Vierverlaten

Het collectieve Zonnepark Vierverlaten bij Hoogkerk zou op 21 juni haar eerste jubileum vieren. Het park bestond dan een jaar. Meer dan 350 Groningers, Harenaren, Hoogkerkers en sympathisanten uit andere delen van het land, kochten het afgelopen jaar zonnepanelen op het park. Inmiddels hebben de zonnepanelen al 2.200 MWh opgewekt. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 600 huishoudens. In verband met te verwachten weeromstandigheden is de viering op de langste dag verschoven naar 20 september om 17.00 uur.Deelnemers Zonnepark Vierverlaten o.v.v. Marianne van der Ploeg Grunneger Power 600 x 352

Lokale energiecoöperatie Grunneger Power (zustercoöperatie van de Groenste Buurt), die het park ontwikkelde samen met de Gemeente Groningen en ENGIE, nodigt alle Groningers en Hoogkerkers uit om dit jubileum te vieren op het zonnepark, aan de Aduardiepsterweg 9C in Hoogkerk. Gezamenlijk wordt dan het glas geheven. ‘Normaal gesproken is het terrein niet ‘zomaar’ toegankelijk,’ vertelt Anne Huizinga van Grunneger Power. ‘Voor deze verjaardag maken we een uitzondering. Er zijn een boel eigenaren die hun zonnepanelen graag eens van dichtbij willen zien. Maar ook anderen zijn welkom. ‘Je kunt ook komen als je wilt bekijken hoe zo’n groot, collectief zonnepark eruitziet.’

Lees meer...

Wek je eigen energie op met zonnepanelen!

zonnepanelenHoe zorg je nu op een eenvoudige manier voor je eigen energie? Als je dak het toelaat zijn zonnepanelen een geweldige optie. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening, aldus Groningen Woont Slim! Ga jij verdienen aan de zon? 

Lees meer...

Je zonnepanelen schoonmaken: zin of onzin?

De lente is flink doorgebroken, tijd voor de grote schoonmaak. En nu de zon goed schijnt, wil je vast het maximale uit je zonnepanelen halen. Helpt het dan om je zonnepanelen schoon te maken? En zo ja, hoe doe je dat? buurkracht Buurkracht Paterswolde042RP zonnepanelen

Volgens Milieu Centraal is het bij zonnepanelen die in een hoek van minstens 20 graden staan, niet nodig om zonnepanelen schoon te maken. Met als argument dat de regen dat dan voor je doet. Toch zijn de meningen daarover verdeeld. Zonnepanelen.net denkt daar anders over: volgens dit onafhankelijke adviesplatform levert het regelmatig reinigen van je zonnepanelen juist wél extra rendement op. Van al gauw 3 procent. Dat maakt het toch de overweging waard om het zekere voor het onzekere te nemen. En als je zonnepanelen in een hoek van minder dan 20 graden liggen, is schoonmaken sowieso een goed idee. 

Lees meer...

Een groen (sedum-) dak, iets voor jou?

Wat heb je aan een groen dak?

Groene daken zijn daken vol plantjes die in de winter bijdragen aan isolatie en in de zomer vocht vasthouden waardoor het in huis koeler blijft. De begroeiing die je bij groene daken het meest ziet, is sedum. Dat zijn een soort vetplantjes die goed tegen langdurige droogte kunnen én tegen forse regenbuien. Daaronder zitten vijf lagen ondergrond op een soort eierdopjeslaag. Als het regent, wordt water eerst opgeslagen en daarna sijpelt het via kleine gaatjes langzaam door dat substraat. Het geheel is dus een goede buffer bij heftige regenval, goed voor de afwatering. Bovendien voeg je met zo’n groen dak weer iets toe aan de natuur in je stad of dorp. Goed voor de bijen, de vogels, vlinders én tegen de opwarming van de aarde. buurkracht sedumdak

 

 

 foto: CompleetGroen

Lees meer...

Statiegeldactie Coop levert Groenste Buurt bijna €315,- op

Coop 600 x 450

Klanten van de Coop-supermarkt aan de Kerklaan kunnen hun statiegeld beschikbaar stellen voor een lokaal goed doel. Coop verdubbelt vervolgens de gedoneerde bedragen. Van januari t/m maart kwam de opbrengst ten goede aan de Groenste Buurt-coöperatie. Vrijdag 18 mei reikte supermarktmanager Freek Zijlstra de ‘cheque’ ad €314,50 uit aan Suze van Leeuwen, penningmeester van de coöperatie. Volgens Zijlstra was dit het hoogste bedrag van deze ronde in de drie noordelijk provincies. Suze was zeer tevreden over het resultaat en bedankt alle gulle gevers.

Warmtepomp tegen het licht gehouden op themamiddag 21 april

Bres klein    Op een té zonnige zaterdagmiddag in april organiseerde de Groenste Buurt een gevarieerde informatiemiddag over duurzame energie-initiatieven en over de eerste ervaringen met de hybride warmtepomp in de Noorderplantsoenbuurt. Voor ons als Groenste Buurt was het een “experiment” om de bijeenkomst op een zaterdagmiddag te plannen in plaats van een doordeweekse avond.

Lees meer...

sponsor

Groenste Buurt

groenstebuurt